Poseren

Wat moet je allemaal doen om mooi op een foto te komen?

Hoe poseer je voor een fotograaf, de do’s and dont’s. Als je opgemaakt bent, wellicht door een visagist en je make-up, je haar en de uitgekozen kleding is zoals jij het graag op de foto wilt laten uitkomen, dan is het tijd om op de foto te gaan. Of je nu een beginner bent of ervaring hebt, je zal merken dat je toch een beetje gespannen en nerveus bent. Dit is geen nadeel, maar probeer wel zo rustig mogelijk over te komen. Ook kan het voorkomen dat je als model even je concentratie kwijt bent en niet meer weet welke pose je het best kan aannemen, je merkt ineens dat alle spanning er toch even uit moet.

Neem hier even de tijd voor, lees even een stukje uit een tijdschrift of praat even met een vriend of vriendin die is meegegaan naar je shoot. Probeer even aan iets anders denken, na een kleine rustpauze zal je zien dat je er weer helemaal klaar voor bent. Nogmaals willen wij benadrukken dat dit ook nog steeds gebeurt bij de super models maak je vooral geen illusie dat het jou niet kan overkomen. Hieronder zie je onze adviezen die wij graag met je delen zodat je goed op de foto komt te staan en weinig last krijgt van nervositeit.

Laat de fotograaf beslissen

De fotograaf gaat vragen of je zelf weet wat je beste kant is, geef daarop geen antwoord, laat de fotograaf dit zelf ontdekken. Vaak weet je van jezelf namelijk alleen maar je slechte kanten, dit is mens eigen en dit weet de fotograaf als geen ander, laat je daarom niet verleiden tot uitspraken en je zal zien dat jouw shoot een verassende shoot wordt voor alle partijen. Als je echt ergens mee zit neem dan je visagist in vertrouwen en vraag aan hem of haar advies.

Inschrijven

Vertrouw jezelf, jij weet zelf wat je grenzen zijn.

Jij bent vandaag de mooiste en het gaat nu alleen even om jou! Dit advies is eigenlijk een algemeen advies maar vandaag geldt dit zeker voor jou! Vergelijk jezelf niet met anderen, als iedereen dit doet dan lijken we allemaal op elkaar. Ieder persoon heeft een andere gelaatsuitdrukking, je weet nooit waar een opdrachtgever naar zoekt, blijf daarom jezelf en geef simpelweg het beste van wat je in je hebt. De fotograaf verwacht niet dat je een toneelstukje opvoert maar hoopt vooral dat je jezelf blijft en goed luistert naar zijn of haar adviezen. Je zal zien dat je wel even aan elkaar moet wennen, vooral als het de eerste keer is dat je met desbetreffende fotograaf samenwerkt.

Laat je armen en benen meedoen in de hele shoot.

Als je nerveus bent, heb je de neiging om je armen over elkaar te kruisen en je knieën naar elkaar toe te laten wijzen, dit is nu een staaltje van geremde fotografie waar de fotograaf met zijn team nu juist niet op zit te wachten, probeer hier constant aan te denken. Ontspan en laat je meevoeren.

Studeer niets in en laat de fotograaf je neerzetten.

De mooiste foto’s zijn foto’s waar je op te zien bent zoals je bent geloof ons maar. Studeer dan ook geen poses in je weet toch vaak niet wat de opdrachtgever aan de fotograaf heeft gevraagd. Het is de bedoeling dat je samen met de fotograaf de foto maakt!

Laat je ogen spreken en geniet van deze shoot.

Vergeet niet om je gezicht tijdens de shoot te laten spreken en straal expressie uit. Laat je ogen stralen als je lacht en wees niet bang om zwoel in de camera te kijken als de fotograaf daarom vraagt. Om zo spontaan mogelijk te lachen mag je als model overigens best hardop lachen.

Ontspan en geef je lichaam vorm.

Eén van de veel voorkomende moeilijkheden voor een fotograaf is het strak fotograferen in het vakjargon, ook wel geremde fotografie genoemd. Geen enkele fotograaf zit hierop te wachten. Geef van tevoren aan bij de fotograaf wat je absoluut niet wil vastleggen op de gevoelige plaat. Probeer je gezicht te laten spreken, geef expressie en vraag je niet af of een pose er wel uitziet, je gaat merken dat het er op de foto toch anders uitziet.

Ontspan niet alleen je gezicht maar ook je hele lichaam.

Tijdens een shoot willen niet alleen je armen en benen maar ook je gezichtsspieren wel eens samentrekken, je hele lichaam kan verkrampen, probeer te ontspannen als je de verkramping aan voelt komen.. Probeer je lichaam met al zijn spieren bewust te laten ontspannen. Lees even een boekje of tijdschrift of praat even een paar minuten met iemand. Je merkt dat je dan weer ontspant en klaar bent voor de volgende shoot.

Wees niet bang om je voorkeuren aan te geven.

Sommige mensen poseren goed als ze voor een spiegel staan, andere modellen houden van harde muziek en laten zich leiden door de klanken hiervan. Vraagt de fotograaf iets aan je wat je niet wilt laat dit dan direct melden, jij bent en blijft de baas over je eigen resultaat.