Auditie


Verschillende audities doen voor TV talentenjachten

In diverse rondes op verschillende plekken in Nederland worden aan het begin van ieder televisieseizoen audities gehouden. Aan deze audities mag in principe iedereen meedoen. Bij deze audities wordt een klein aantal talenten geselecteerd. Naarmate de live TV talentenjachten eraan komen, wordt de groep steeds kleiner en kleiner. Op het laatst blijft een kleine groep talenten over, genoeg om wekenlang de live TV talentenjachten uit te zenden, waarbij het publiek en de jury steeds een talent naar huis stuurt, tot er uiteindelijk één winnaar over is.

Verschillende vormen van audities

Het begin van de talentenjacht is vaak erg amusant om naar te kijken. Iedereen die ook maar denkt dat hij of zij talent en lef heeft, meldt zich aan. Met name de kandidaten die zichzelf goed vinden zijn erg amusant voor de kijker, deze kandidaten worden dan ook vaak breed uitgemeten. Maar ook de tranen worden uitgebreid in beeld gebracht, hoe langer een talent in de voorrondes blijft hoe meer ze in zichzelf gaan geloven.

Dichter naar de live TV finale toe, leer je de kandidaten die over zijn ook steeds beter kennen, zelfs de familie komt dan vaak in beeld met leuke onderhoudende intermezzo’s tijdens deze live TV talentenjachten. Je ziet ze repeteren, het talent wordt uitgebreid thuis en soms ook op het werk in beeld gebracht. Bij TVoH worden deze voorrondes niet uitgezonden. De kandidaten die voor de vier juryleden komen zingen, zijn geselecteerd uit duizenden mensen, die allemaal auditie hebben gedaan en zelfs in eerste instantie door een profiel van zichzelf te hebben ingezonden. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van een PDF Setcard en een ondersteunende film.

Inschrijven

Er zijn zoveel talentenjachten

Nu zijn er gigantische audities in grote steden waar duizenden talenten op af komen en iedereen aan kan meedoen, vooral zomers zijn deze in het hele land te bezoeken. Een paar jaar geleden was er alleen nog Idols die op deze manier audities afnamen en werd er gezocht naar het meest populaire talent. Nu is er bijna voor iedere talent-groep een talentenjacht. Iedereen met een beetje talent kan dan al terecht bij, The Voice of Holland, Idols, X-factor, Popstars, Holland ’s got talent, My name is…, So you think you can dance, Hollands next topmodel, Op zoek naar… Mary Poppins, Zorro etc. And the winner is…… ieder televisieseizoen zie je weer nieuwe talentenjachten geboren worden voor de ogen van een miljoenen publiek.

Hoe kan je jouw talent het beste inzetten?

Je gaat je bijna afvragen, hoe werden artiesten vóór Henny Huisman met zijn Sound Mix Show, Idols en So you think you can dance bekend. Alle artiesten zijn onderaan begonnen, niemand uitgezonderd. Met hard werken en veel oefenen, ook optreden in kleine zalen, goedkope opnames maken, PDF setcards opsturen en eindeloos potentiële opdrachtgevers blijven benaderen. Je moet in jezelf blijven geloven als een goed product. Wacht niet totdat je zomaar ontdekt wordt op straat… want dat gebeurt gewoon niet en als dat gebeurt is dat puur geluk en voor heel weinig talenten weggelegd.

Je droom binnen handbereik

Veel jongeren kijken naar deze programma’s. Omdat veel jongeren zich inleven en zelf ook een droom hebben om beroemd te worden. Voor deze jongeren zijn deze programma’s de mogelijke opstap naar succes. Het lijkt een tamelijk makkelijke manier om een beroemdhied te worden maar onderschat dit zeker niet. Je moet alleen maar “even” door de audities heen komen. En als je het niet haalt wat dan? Dan doe je volgend jaar weer mee!

In bescherming nemen

Je ziet ook bij veel programma’s dat de ouders meegaan in de dromen voor hun kinderen, een mooi voorbeeld is het TLC programma Toddlers And Tiaras. Verloren staan kinderen op het grote podium en volgen de aanwijzingen van hun ouders, maar je ziet in hun ogen hoe graag ze willen, tenminste dat zeggen de ouders en hoe graag ze willen dat de jury zal zeggen dat ze door zijn. In eerste instantie veelal wel maar later in de show volgt daar de nee, de show houdt op. De wereld van het kleine kind stort ter plekke in elkaar en tegelijkertijd ook die van de ouders.

“Talenten” in bescherming nemen

Aan de andere kant zie je ook regelmatig een volwassene auditie doen, waarbij jij je direct afvraagt hoe het kan dat deze volwassene daar staat. Je hoeft geen verstand van talent te hebben om te weten dat het deze persoon het niet gaat lukken om met dat specifieke “talent” verder te komen. Op het eerste gezicht levert dit voor vele kijkers makkelijk scorende TV op. Als je hier over nadenkt is het eigenlijk gewoon een beetje zielig en moeten sommige talenten in bescherming worden genomen tegen zichzelf.