Vaktermen

Vaktermen uit de modellenwereld toegelicht

In de modellenwereld worden nogal wat vaktermen gebruikt. Als fotomodel wordt er van je verwacht dat je weet wat deze woorden betekenen. Wat is bijvoorbeeld een casting of een sedcard? Hieronder vind je een verklarende woordenlijst voor fotomodellen. De volgende vaktermen dien je als model te begrijpen als je serieus genomen wilt worden in de modellenwereld.

Verklaring woordenlijst A-C

Agentschap

Onderneming die zorgt voor de contacten tussen het model en een opdrachtgever. Hierbij kan het zowel om een modellenbureau als een castingbureau gaan. Het woord ‘agentschap’ zal hier verder in deze algemene betekenis worden gebruik.

Athletic of ripped

Sportief, sterk en evenwichtig gespierd, het model wordt gebruikt bij reclame voor ondergoed, sportkleding en accessoires, en bij reclamecampagnes waarbij het sportieve primeert.

Bear

Een beer van een vent, struis gebouwd model.

Bodybuilder

In de klassieke reclame wordt dit type model niet gebruikt. Deze modellen worden enkel gebruikt bij reclame voor speciale bodybuilder producten: de wereld van de bodybuilder is een gesloten wereld.

Body type

Methode die gebruikt wordt om modellen te klasseren. Bijvoorbeeld skinny, weinig spieren, geen buikspieren.

Boeker / Booker

Degene die bij een modellenbureau alles voor jou regelt. Een boeker probeert werk voor je te vinden en regelt je afspraken. Je kunt je boeker zien als een soort persoonlijke agent voor jou.

Book / bookfoto

Franse benaming voor het portfolio van een model. Deze vakterm kan je aantreffen op sommige internationale sites.

Casting

Selectieprocedure waarbij een opdrachtgever een model uitkiest. Verschillende modellen worden opgeroepen (meestal via een agentschap) om met hun portfolio langs te komen. Klanten kunnen via een casting precies de modellen uitzoeken die ze nodig hebben. Bij deze selectie wordt het model doorgaans niet betaald (ook reiskosten worden niet vergoed). Zorg dat je als model een goed verzorgde portfolio en een paar sedcards bij je hebt.

Castingbureau

Een castingbureau is een lichtere uitvoering van een modellenbureau . Concreet zorgt een castingbureau dat je ingeschreven bent in een catalogus (in de praktijk is dat een website), een castingbureau zorgt eveneens dat je een degelijke portfolio hebt, maar een castingbureau zal niet voor opdrachten zorgen. Een castingbureau kan op vraag van een adverteerder wel modellen selecteren. Een castingbureau is vrijblijvend: het brengt model en opdrachtgever met elkaar in contact.

Chubby

Buikje, niet echt gespierd. Het model wordt ingezet daar waar er “gewone mensen” gevraagd worden.

Verklaring woordenlijst E-M

Editoriaal

Deze foto’s worden veel in tijdschriften gebruikt, maar zijn geen reclame foto’s. Het zijn foto’s die een bepaald onderwerp toe lichten. Soms worden de foto’s alleen als bladvulling gebruikt of om de bladspiegel luchtiger te maken (spread). Poseren voor een editoriaal is een goede eerste stap om bekend te worden.

En face / en profil

En face: portret waarbij het gezicht van het model naar de camera is gericht. Een zijaanzicht heet en profil.

Faker

Persoon die zich voor model of fotograaf uitgeeft, maar afhaakt op het moment dat er concrete afspraken moeten worden gemaakt.

Go Sees

“Gaan kijken” of er geen opdrachtgever geïnteresseerd is. Het is vergelijkbaar met een casting, maar hier neemt het model (of het bureau) het initiatief om contact op te nemen met potentiële klanten.

GWC Guy With Camera

De ‘Guy With Camera’ is een andere benaming voor een pervert die zijn fototoestel gebruikt om in contact te komen met fotomodellen. Hij heeft vaak een opzichtig fototoestel (waar hij niet mee overweg kan) en belooft zijn slachtoffers een succesvolle carrière in de modellen-wereld… als ze voor hem willen poseren (naakt, natuurlijk). Zijn foto’s zijn meestal niet van goede kwaliteit aangezien mooie foto’s maken niet zijn uiteindelijke doel is.

Modelbook

Andere benaming voor de portfolio van een model.

Modellenbureau

Een modellenbureau is een bedrijf waar modellen, zoals fotomodellen, figuranten en modellen voor modeshows, zich kunnen inschrijven. Audities en screentests worden door het modellenbureau voor de modellen geregeld. De modellen stellen hiervoor een portfolio met een cv en representatieve foto’s ter beschikking aan het bureau. Zo kunnen mogelijke opdrachtgevers een keuze maken uit vele verschillende gezichten.

Sommige modellenbureaus verzorgen korte opleidingen zoals looptrainingen. Voor hun bemiddeling vragen de bureaus vaak inschrijfgeld. Daarnaast wordt er bij het tot stand komen van een betaalde opdracht vaak een percentage van het loon ingehouden.

Modelscout

Persoon die in opdracht van een agentschap nieuwe gezichten opspoort op trendy plaatsen waar veel jonge mensen samen komen.

MUA, Make Up Artist

Een Make Up Artist is een persoon die bij een fotoshoot de make-up (visagie) doet. Op een professionele fotoshoot is er naast een MUA vaak ook een kleding-assistent(e) aanwezig die er voor zorgt dat de kleding goed zit.

Verklaring woordenlijst O-R

Ottermode

(de oude benaming was ‘swimmer’ of ‘lean’): dit type model doet aan fitness, heeft zichtbare buikspieren en geen vet. Dit model wordt veel gevraagd (dragen van kleding, reclame voor vakantie en reizen). Dit type model is gewild voor heel verschillende advertenties omdat deze niet als niet als agressief wordt aangezien. Veel mensen kunnen zich met dit type model associëren.

Plan américain

Beelduitsnede waarbij de foto van het model ter hoogte van de dij is uitgesneden. De uitsnede is afkomstig uit de tijd van de westerns (waar het belangrijk was dat de wapens zichtbaar waren). Deze uitsnede wordt veel toegepast bij mannelijke modellen.

Plastic fantastic

Sterk bewerkte portretfoto waarbij een “glamour” effect wordt gecreëerd. Het resultaat lijkt hierdoor veel op een plastic pop (wordt toegepast bij zowel vrouwelijke- als jonge mannelijke modellen).

Portfolio

Een fotoboek met alleen de beste foto’s van een model. Om een goede portfolio op te bouwen kun je de foto’s het best laten maken door een fotograaf die ruime ervaring heeft met het werken met modellen. Een portfolio met selfies, webcam foto’s of vakantiekiekjes is in de professionele modellenwereld not done!

Reclamekantoor

Een reclamekantoor werkt samen met een klant (bijvoorbeeld een winkelketen) een advertentiecampagne uit. Een advertentiecampagne kan bestaan uit folders, reclame in dag- en weekbladen, tv-reclames, viral advertising en meer.

Verklaring woordenlijst S-V

Sedcard of modelfiche

Een sedcard bevat de gegevens van het model: persoonlijke gegevens, maten, speciale eigenschappen (tattoo) en als het kan één of twee foto’s. En sedcard is hiermee het visitekaartje van een model.

Skinny

Weinig spieren, geen buikspieren.

Snapshot

Bij een snapshot is het van belang dat het model niet poseert. De technische kwaliteit van de foto is hierbij meestal ondergeschikt aan het te bereiken doel, namelijk een natuurgetrouwe foto tonen. Bij het opmaken van een geloofwaardige portfolio kan het nuttig zijn hier een paar snapshots in op te nemen.

Studio

Commerciële fotoshoots worden vaak gehouden in een fotostudio. Omdat een fotosessie vaak maanden van te voren wordt gepland kan een fotoshoot in een fotostudio ook bij slecht weer gewoon plaatsvinden. Voor zowel modellen als fotografen is het hierbij van belang dat zij ervaring hebben met het werken in een fotostudio.

Tear sheet

Letterlijk: “afgescheurd blad”: blad uit een tijdschrift waar het model in heeft geposeerd. Dit is heel waardevol in een portfolio, omdat het bewijst dat je als model ervaring hebt en dat jouw foto’s zijn gepubliceerd in een tijdschrift. Een foto zegt meer dan duizend woorden maar een tear sheet zegt meer dan duizend foto’s.

TFP, TFCD: Time For Print, Time For CD

Fotoshooting waarbij er met gesloten beurs wordt gewerkt. Nog de fotograaf nog het model worden betaald. De fotograaf kan de foto’s gebruiken als promotiemateriaal en het model krijgt een CD met de gemaakte foto’s voor de vrijgemaakte tijd. Iedereen betaalt zijn eigen onkosten.

Visagist

Een visagist verzorgt de make-up en het kapsel van een model voor de fotoshoot. Deze is meestal enkel aanwezig bij grotere opdrachten of bij opdrachten voor bekendere merken of Tv-commercials.